jeudi 28 mars 2013

Δραστηριότητα χρήσης γλώσσας επιπ. Β2 Πιστ. Ελληνομάθειας

Δραστηριότητα χρήσης γλώσσας επιπέδου Β2
Τύπος άσκησης: Αναζήτηση λαθών σε κείμενο

Στο παρακάτω κείμενο υπάρχουν λαθεμένα οκτώ επιπλέον λέξεις. Διαβάστε το προσεκτικά και βρείτε τις λέξεις που πρέπει να αφαιρεθούν για να είναι σωστό το κείμενο:

Κοιτάζει κανείς προς τα πίσω, οπλίζεται και μαθαίνει. Κοιτάζει μπροστά και οραματίζεται με το μέλλον. Όμως δεν παύει να γράφει και να γράφεται η ζωή του στον παρόντα χρόνο. Κι η δική μας ζωή είχε το δικό της χρώμα, την προσωπική μας σφραγίδα.
Ζούσαμε στην ίδια πόλη τρεις φυλές. Χίλιες οικογένειες Ελλήνων, διακόσιες πενήντα Οσμανλήδων και εκατόν εξήντα Ιουδαίων. Δηλαδή περί τις εξίμισι χιλιάδες ψυχές. Κάθε φυλή κι ένας ξεχωριστός κόσμος, ανάμεσα με τους δικούς του κώδικες και κανόνες. Με αντιθέσεις, διαμάχες, έχθρες, διαφωνίες αλλά επειδή κι εκείνα τα στοιχεία τα οποία αναμφίβολα επέτρεπαν τη συνύπαρξη.
Τρεις κόσμοι που καθημερινά κινούνταν στους ίδιους και ταυτόχρονα περίπου σε διαφορετικούς δρόμους και ρυθμούς. Μπλέκονταν οι δρόμοι, έσμιγαν. Όμως την ίδια στιγμή το μικρό ή το μεγάλο γεγονός σ' έφερνε αντιμέτωπο διαμέσου με την ταυτότητα του “άλλου”.
Μέχρι το Σεπτέμβριο του 1860 από την εικόνα του “άλλου” στη φιλία μου με το Νετζίπ χαρακτήριζαν οι μη κοινές θρησκευτικές εκδηλώσεις. Κάθε Παρασκευή εκείνος με τ΄αδέλφια του, τον πατέρα του και τον παππού Ισμαήλ πήγαιναν σπάνια στο τζαμί του Σουλτάν Μπαγιαζίτ, έξω από το κάστρο, ενώ εγώ με τη μητέρα μου, κάθε Κυριακή, πότε στην Αγία Θεοδώρα και πότε στον Άγιο Νικόλαο. Υπήρχαν και οι Εβραίοι, τους οποίους καλούσε η θρησκεία τους στις συναγωγές κάθε Σάββατο, όμως δεν ζούσαν στη γειτονιά μας, και μέχρι τότε συνήθως δεν γνώριζα κανέναν.

Γιάννης Καλπούζος, Ιμαρέτ, Μεταίχμιο 2012, σ. 40, 41



Απαντήσεις:
με, ανάμεσα, επειδή, περίπου, διαμέσου, από , πιθανόν , συνήθως 

Aucun commentaire: